Jak vybrat správná kola pro své auto

Kola jsou důležitou součástí vašeho auta, která ovlivňují nejen jeho vzhled, ale také jeho jízdní vlastnosti, bezpečnost a spotřebu paliva. Proto byste měli pečlivě zvážit, jaká kola si vyberete pro své auto, ať už se jedná o letní nebo zimní období.
V tomto článku vám dáme několik tipů, jak si vybrat správná kola pro vaše auto, na co si dát pozor a jak se vyhnout problémům s homologací, technickou kontrolou nebo pojišťovnou.

Zjistěte doporučené rozměry kol pro vaše auto 

Prvním krokem je zjistit, jaké rozměry kol jsou schválené pro váš typ a model auta. Tyto údaje najdete v technickém průkazu vozidla nebo v návodu k obsluze vozu. Rozměry kol se skládají z několika parametrů, jako jsou:

  • Průměr kola v palcích (např. 14", 16", 18" atd.)
  • Šířka kola v palcích (např. 6", 7", 8" atd.)
  • Typ patice (většinou J)
  • Zális kola (ET) v milimetrech (např. 37, 45, 50 atd.)
  • Rozteč kola v milimetrech (např. 4x100, 5x112, 5x120 atd.)
  • Středový otvor kola v milimetrech (např. 57,1; 66,6; 72,6 atd.)

Tyto parametry musíte dodržet při výběru nových kol pro vaše auto, aby byla zajištěna správná montáž a funkce kol. Pokud si pořídíte kola s jinými rozměry než doporučenými, můžete narazit na problémy s homologací, technickou kontrolou nebo pojišťovnou.

Vyberte si vhodný typ a design kola

Druhým krokem je vybrat si vhodný typ a design kola podle vašich preferencí a potřeb. Kola se dělí na ocelová a litá (hliníková). Ocelová kola jsou levnější, odolnější a snadněji opravitelná, ale také těžší a méně atraktivní. Litá kola jsou dražší, lehčí a estetičtější, ale také náchylnější k poškození a obtížněji opravitelná.

Design kola je záležitost vkusu a módy, ale také praktičnosti. Pro zimní období se doporučují jednodušší designy s dobře přístupnými paprsky, které usnadňují údržbu a čištění od soli a nečistot. Pro letní období se můžete více vyřádit s různými tvary a barvami kol, které dodají vašemu autu osobitý styl.

Při výběru designu kola byste měli také brát ohled na lak, který chrání kolo před povětrnostními vlivy a opotřebením. Lak by měl být odolný, kvalitní a s dostatečnou zárukou. Někteří výrobci kol nabízejí speciální laky, které zlepšují přilnavost kola k pneumatice nebo snižují hlučnost jízdy.

Porovnejte různé značky a ceny kol

Třetím krokem je porovnat různé značky a ceny kol, které splňují vaše požadavky na rozměry, typ a design. Na trhu je mnoho výrobců a prodejců kol, kteří nabízejí různou kvalitu, servis a podmínky prodeje. Proto byste měli pečlivě zvážit, od koho si kola koupíte a jakou záruku a podporu dostanete.

Při porovnávání značek a cen kol byste měli také zohlednit některé další faktory, jako jsou:

  • Homologace kol pro provoz na veřejných komunikacích v ČR (označení KBA nebo E)
  • Typový list pro zápis nových rozměrů kol do technického průkazu vozidla
  • Možnost vyzkoušení kol na vašem autu před nákupem
  • Možnost vrácení nebo výměny kol v případě nespokojenosti
  • Možnost odborné montáže a vyvážení kol
  • Možnost skladování nebo servisu kol

Potřebujete vyměnit pneumatiky nebo kola na svém autě? Nevíte, jakou velikost, značku nebo typ si vybrat? Chcete mít jistotu, že vaše kola budou správně namontována, vyvážená a seřízená? Pak se obraťte na nás! Nabízíme vám profesionální poradenství a servis při výměně gum a kol na auto. Pomůžeme vám vybrat ty nejlepší pneumatiky a kola pro vaše auto, vaše potřeby a vaši peněženku. Zajistíme vám rychlou a kvalitní výměnu, vyvážení a seřízení kol.