Pneumatiky a dovolená: Jak si užít bezpečnou a pohodlnou jízdu

Dovolená autem je skvělý způsob, jak objevovat nová místa, užívat si volnosti a flexibility a strávit čas s rodinou nebo přáteli. Ale aby byla vaše cesta co nejpříjemnější a nejbezpečnější, je důležité připravit si auto na dlouhou jízdu. A jedním z nejdůležitějších aspektů této přípravy jsou pneumatiky.

Pneumatiky jsou jediným kontaktním bodem mezi vozem a vozovkou, takže jejich stav a správné nastavení mají velký vliv na jízdní vlastnosti, spotřebu paliva, brzdnou dráhu a komfort cestujících. Proto je dobré věnovat jim zvláštní pozornost před odjezdem na dovolenou.

V tomto článku vám dáme několik tipů, jak si zkontrolovat a nastavit pneumatiky pro vaši dovolenou autem.

Zkontrolujte stav pneumatik

Prvním krokem je zkontrolovat stav pneumatik, tedy jejich opotřebení, poškození a stáří.

Opotřebení pneumatik můžete zjistit pomocí indikátorů hloubky vzorku nebo pomocí mince. Hloubka vzorku by měla být minimálně 3 mm pro letní pneumatiky a 4 mm pro zimní pneumatiky. Pokud je hloubka vzorku menší, je čas vyměnit pneumatiky za nové.

Poškození pneumatik může být způsobeno například proražením, nárazem do obrubníku nebo jiné překážky, nebo špatným skladováním. Pokud najdete na pneumatice nějaké trhliny, řezy, boule nebo deformace, je lepší pneumatiku nepoužívat a nechat ji zkontrolovat odborníkem.

Stáří pneumatik se pozná podle data výroby, které je uvedeno na bočnici pneumatiky ve formátu čtyř číslic. První dvě číslice označují týden výroby a druhé dvě rok výroby. Například 3218 znamená, že pneumatika byla vyrobena ve 32. týdnu roku 2018. Obecně se doporučuje vyměnit pneumatiky po šesti letech od data výroby, i když jsou ještě nepoškozené a málo opotřebené.

Nastavte správný tlak v pneumatikách

Druhým krokem je nastavit správný tlak v pneumatikách podle doporučení výrobce vozu. Tlak v pneumatikách byste měli kontrolovat pravidelně, ideálně jednou za měsíc nebo před každou delší jízdou. Tlak se mění podle teploty vzduchu i vozovky, takže je dobré ho kontrolovat za studena, tedy když auto stojí déle než dvě hodiny nebo najelo méně než 3 km.

Správný tlak v pneumatikách pro váš vůz najdete na nálepce na dveřích řidiče, na palubní desce nebo v návodu k obsluze. Tlak se může lišit podle zatížení vozu, takže je třeba ho přizpůsobit podle toho, kolik lidí a zavazadel vezete. Pokud jedete na dovolenou s plně naloženým autem, je lepší zvýšit tlak o 0,2 až 0,3 baru oproti normálnímu tlaku.

Správný tlak v pneumatikách zajistí optimální jízdní vlastnosti, sníží spotřebu paliva, prodlouží životnost pneumatik a zvýší bezpečnost jízdy.

Vyberte si kvalitní letní pneumatiky

Třetím krokem je vybrat si kvalitní letní pneumatiky pro vaši dovolenou autem. Letní pneumatiky jsou speciálně navrženy pro jízdu za teplého počasí, kdy teploty přesahují 7°C. Mají tvrdší směs gumy, která lépe odolává opotřebení a přehřívání na rozpáleném asfaltu. Mají také méně drážek a lamel na běhounu, což zlepšuje přilnavost na suchém povrchu a snižuje valivý odpor.

Při výběru letních pneumatik byste měli brát v úvahu několik faktorů, jako jsou rozměry pneumatik, rychlostní index, nosnost, energetická třída, třída přilnavosti na mokru a hlučnost. Tyto údaje najdete na bočnici pneumatiky nebo v návodu k obsluze vozu. Můžete také porovnat různé značky a modely pneumatik podle recenzí a testů.

Mezi nejkvalitnější a nejoblíbenější letní pneumatiky patří například značky Barum, Continental, Michelin, Nokian, Nexen, Barum nebo Hankook. Tyto pneumatiky nabízejí vysoký výkon, bezpečnost a komfort v různých podmínkách. Můžete si je vybrat z široké nabídky internetových obchodů nebo pneuservisů.